Subtiel avant-gardistisch, is UP-site gevestigd in het hartje van Brussel, langs het kanaal van Willebroek, recht tegenover de site van Tour & Taxis, in een wijk in volle herontwikkeling. Met zijn residentiële Toren, die de hoogste van België is en die uitzonderlijk zicht biedt op de stad, zijn Terras-gebouwen en zijn kantorencomplex, is het project UP-site in meer dan één opzicht emblematisch.

De Toren van UP-site werd in juni 2014 officieel ingewijd en is uitgegroeid tot het symbool van de heropleving van de Kanaalwijk.

Stedelijke vermenging aan de rand van het kanaal

Gelegen in een wijk die volop aan een heropleving bezig is, is UP-site opgebouwd rond drie afzonderlijke entiteiten: een Toren van 140 meter hoog met een emblematisch architecturaal ontwerp, een geheel van Terrasgebouwen, en een kantorencomplex bestaande uit 4 gebouwen.

Een aangelegde promenade langs de oevers biedt plaats aan winkels en buurtuitrustingen die de nieuwe dynamiek in de wijk zullen bevorderen.

Diensten voor een comfortabel stadsleven

In de lijn van hun verwachtingen zullen de bewoners van de Toren kunnen genieten van een hele reeks diensten : een conciërgeservice, 14u/24 toegankelijk, een Spa & Wellness centrum, een privébioscoop, een juniorruimte, diverse binnentuinen, een privaat parking… De UP-site Toren biedt ook plaats voor een crèche en binnenkort ook een tweede restaurant.

Panoramisch uitzicht

Binnenstappen in een UP-site appartement vormt een onvergetelijke ervaring, want alle appartementen zijn voorzien van grote ramen en één of meer terrassen die een uniek uitzicht over de hoofdstad bieden.

 

 

Het aandeel van het water


Met een prachtige groene promenade langs het kanaal wil het project UP-site ook het element water de rol geven die het verdient in de stad. De volledig gerenoveerde Haven van Brussel ligt vlakbij en draagt haar steentje bij aan de nieuwe esthetiek van de wijk.

In het hart van de stad, in een wijk in volle herontwikkeling

Gelegen in een wijk die wordt gekenmerkt door een rijk industrieel verleden (site Tour & Taxis, Citroën gebouwen, Haven van Brussel, ...) en een culturele pool in volle bloei, beoogt de renovatie van dit gebied de aanleg van een stedelijke oost-west as en de omvorming van het oude industriële weefsel in een omvangrijk gemengd stadsgeheel. De heropleving van de wijk is nog maar pas begonnen, zoals blijkt uit de vele bloeiende projecten in de buurt: het prestigieuze MoMA dat onderdak in de gebouwen van Citroën zal vinden, de kunstgalerijen, de winkels, het toekomstige park van Tour & Taxis, ...

 

Bereikbaarheid en zachte mobiliteit

Deze zone is heel gemakkelijk bereikbaar met de auto (via de Ring), ligt vlakbij het Noordstation (op een paar minuten wandelen of fietsen) en er is een bushalte aan de voet van de site. Dit woongebied houdt dan ook rekening met alle eisen in verband met duurzame mobiliteit.

 

Burgerlijke en duurzame prioriteiten

UP-site combineert vermenging, verdichting, gezelligheid en architecturale kwaliteit en legt de nadruk op vernieuwende en efficiënte technieken voor duurzame ontwikkeling. In die geest hebben de ontwerpers namelijk gekozen voor de terugwinning van het regenwater, een goede isolatie van de buitenmuren, warmtekrachtkoppeling om te voorzien in de elektriciteitsbehoeften, het gebruik van de thermische capaciteit van het water van het kanaal en de aanleg van groendaken die gunstig zijn voor de thermische en akoestische isolatie van de gebouwen.

 

Rationeel energiegebruik

Het project besteedt veel aandacht aan duurzaam energiebeheer en maakt gebruik van de efficiëntie van de nieuwe technische synergieën tussen kantoren en woningen. De appartementen zijn ontworpen volgens de strengste duurzame normen, met een energiebesparing van 45% ten opzichte van de normen. De oriëntatie van de toren werd ook bestudeerd om geluidsoverlast door de wind (lawaai, luchtstromen) of zonlicht (slagschaduw) te vermijden.


Ligging​
Tussen de Akenkaai, het Redersplein en de Willebroekkaai, Brussel, België 

Project​
Gemengd geheel: woningen, winkels en kantoren

Eigenaar
Atenor N.V. en zijn filialen

Bouwheer
BUILD UP s.a.

Omvang
Woningen: Toren: 39 800 m² - Terras-gebouwen: 13 275 m² - Kantoren: 29 690 m² - Handelsoppervlakte: 1 650 m²

Architecten
Ateliers Lion Architectes - Urbanistes (Parijs) en A2RC Architects (Brussel)

Hoofdaannemer
Tijdelijke Vereniging BPC - Valens

Begin van de werken
Asbestverwijdering en afbraakwerken: 2008 / Begin van de infrastructuurwerken: juli 2010

Einde van de werken
Kantoren: december 2013 / Woningen: januari 2014 (Terras-gebouwen) en juni 2014 (Toren)

 

Project Director
Olivier Hanocq for Scodim s.c.s.